Meny

Hei!

Jeg får veldig vondt i akillessenen når jeg trener aerobic. Frem til nå har jeg ignorert det og har håpet på at det går over av seg selv. Morgenen etter treningen er leggene så stive at jeg nesten ikke kan gå normalt. Har flere par med gode sko som jeg skifter med å trene i. Hva skjer hvis jeg fortsetter med aerobictreningen?

Svar:

Det utgår ikke fra ditt spørsmål hvor lenge du har hatt denne smerten. Hvis dette er noe som er relativt nytt, kan det tyde på en betennelse i akillessenen grunnet overbelastning over kort tid. Smerter videre opp i leggmuskelen (Gastrocnemius) etter belastning skyldes ofte overbelastning/kompensasjon av leggen for å beskytte selve senen for videre belastning. Symptomer på eventuell betennelse; er kronisk ”murrende/verkende” smerte(også når du, og muskelen er i hvile), samt hevelse og lett rødfarge rundt akillessenen. Ved akutt betennelse kan det også føles som om det er en samling av potetmel i det betente området når man trykker på det.

Det finnes fem såkalte kardinalsymptomer når det gjelder tegn på betennelse:
Tre eller flere av de understående symptomene skal være til stede før man kan diagnostisere det som en betennelse

1. Dolor = smerte
2. Function lasea = nedsatt funksjon av det aktuelle området.
3. Rumor = rød/rosa i det betente området
4. Tumor = hevelse i det betente området
5. Color = varmeøkning i det aktuelle området.

Hvis en smerte har vart en lenger periode kan det være tegn på overbelastning over tid som har ført til spenninger i muskulaturen. Hvis dette er tilfellet så kan det ha startet med en lettere betennelse som ikke har blitt akutt, men som i ettertid har ”lagt seg” kronisk/latent i festet ved helen som blir smertefullt ved belastning. Eller så kan det rett og slett være leggmuskelen som er såpass stram at den blir vond ved belastning. Dette heter kompartmentsyndrom og innebærer at bindevevet som ligger rundt muskelen er for stramt. Dette kan føre til dårlig sirkulasjon/blodtilførsel og oksygen til den aktuelle muskelen, som igjen gir opphoping av melkesyre i muskulaturen. Kompartmentsyndrom gjør at smerten vanligvis blir verre og verre under treningen.

Hvis det er tegn på akutt betennelse (se over angående kardinalsymptom), anbefaler jeg at du kontakter legen din for videre behandling med evt. betennelsesdempende medisin, kombinert men et par ukers hvile.

Er det en kronisk tilstand som følge av en tidligere lettere betennelse, eller en overbelastet muskulatur som rett og slett har fått smerter som følge av for mye påkjenning, så kan du forsøke følgende;
Tøy leggmuskelen før og etter hver trening (spør ansatte på Aktiv om dette hvis du er usikker på hvordan). En tøyning på muskelen vil alltid være mest effektiv når den er varm, men kald muskulatur kan også tøyes forsiktig. Det andre man kan gjøre er å massere leggmuskelen og over akillessenen. Bruk olje eller krem. Masser lett ca 10 minutter, 2-3 ganger ukentlig i ca 3 uker. En kombinasjon av disse to ”egenbehandlingene” kan gi gode resultater.

Hvis man er i tvil bør man i første omgang få avklart om det er en betennelse eller ikke. Videre trening og belastning vil gjøre betennelsen verre.

Valg av sko å tren i er viktig for å forebygge belastningsskader. Alle har unike føtter og det kan være avgjørende å teste hvordan foten oppfører seg i bevegelse. I en slik test vil avsløre en eventuell skjevstilling i ankelen.

Denne testen kan du ta på Løplabbet. Les om testen her..

Mvh
Henning Borgersen

Nettside levert av ibooking.no